Kai vasaros orai tokie lietingi kaip šią liepą, skaitymas – puiki galimybė atrasti naujus žanrus, rašytojus, panirti į fantazijų pasaulį ar atkasti mokslo paslaptis. Tai dar 2016-aisiais pastebėjo Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešoji biblioteka ir paskelbė iniciatyvą „Vasara su knyga“ – įveikti 5 skaitymo užduotis. Pernykštę ir užpernykštę vasaras skaitančiųjų Šiauliuose buvo nemažai.  O šią vasarą kaip sekasi?

Tikslas – atrasti skaitymo malonumą
2016-ieji buvo Bibliotekų metai ir Šiaulių apskrities P. Višinskio viešoji biblioteka gavo finansavimą projektui  „Vasara su knyga“. Pajutę skaitytojų susidomėjimą, kitais metais šiauliečiai pakvietė skelbti vasaros skaitymo iššūkį ir kitų apskričių bibliotekas. Šiemet įsitraukė net Lietuvos aklųjų biblioteka.

„Skaitymo iššūkis“ – tai turiningas ir smagus užsiėmimas, kurio tikslas – per vasarą perskaityti 5 skirtingas knygas. Skaitymo varžytuvėms reikia registruotis ir sėkmingai finišavę dalyviai pasibaigus vasarai loterijoje galės laimėti vertingų prizų.

„Priimti iššūkį gali ir dideli, ir maži, nes užduotys šiek tiek lengvesnės nei pernai ir jų perpus mažiau – tik penkios, – pakomentavo „Skaitymo iššūkio“ organizatorė Inga Liekmanienė, Šiaulių apskrities P. Višinskio viešosios bibliotekos Abonemento skyriaus vedėja. – Norintys įveikti iššūkį turi perskaityti knygą, kurios tema susijusi su Lietuva, knygą, kurioje minima profesija, draugo rekomenduotą knygą, savo gimimo metais parašytą knygą ir knygą apie atostogas bei atsakyti į kontrolinį klausimą.“

Pasak I. Liekmanienės, pernai užduotys buvo sudėtingesnės, ne visiems pavyko įveikti, todėl nuspręsta skirti paprastesnes, kad neatimtų laimėjimo džiaugsmo.

Vertinga, kad pateikiami rekomenduojamų knygų sąrašai, skaitytojams lengviau atsirinkti.

„Malonu, – sakė I. Liekmanienė, – kad prisideda ir skaitytojai, pavyzdžiui, kad lengviau būtų rasti knygą pagal savo gimimo metus, jie pasiūlė tinkamą svetainę. Džiugina, kad aktyviai įsitraukė Šiaulių mokyklos. Pedagogų paraginti vasaros pradžioje knygas rinkosi daugybė moksleivių. Tikimės, kad dalyvaujant žaidime skaitymas nebebus atgrasus.“
Tiems, kas nemėgsta technologijų, yra paruošti lankstinukai. Juose galima ranka įrašyti skaitytą knygą, atsakymą į kontrolinį klausimą, o bibliotekininkai patys perkelia duomenis į projekto svetainę.

Naujovė yra savaitės žaidimai socialiniame tinkle Facebook arba dalyvauja radijo  organizuojamuose žaidimuose – čia galima laimėti papildomų prizų.

Aktyviausi – vaikai
„Šiemet „Skaitymo iššūkyje“ dalyvauja 7 Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos filialai: „Spindulio“, „Šaltinėlio“, „Varsos“, „Aido“, „Saulės“, Rėkyvos ir Skaitytojų aptarnavimo skyrius, –  informavo Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos vyr. bibliotekininkė kultūrinei-edukacinei veiklai Jurgita Januševičiūtė-Taralė. – Iš viso per birželio mėnesį iššūkyje dalyvaujančių yra 45 dalyviai. Aktyviausi skaitytojai – vaikai, jų užregistruota 42. Bibliotekininkių duomenimis, savarankiškai registravosi 8 vaikai ir 3 suaugusieji.“

Bibliotekininkė pasidžiaugė, kad yra jau ir įveikusių „Skaitymo iššūkį“. Šiuo metu tokių spartuolių yra 5: po 2 (3 mergaitės ir 1 berniukas) Rėkyvos ir „Varsos“, 1 berniukas „Spindulio“ filiale.

Šiaulių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė Ingrida Klupšaitė teigė, kad „Skaitymo iššūkyje“ dalyvauja beveik visi bibliotekos teritoriniai struktūriniai padaliniai, išskyrus vieną, kurio darbuotoja sirgo. Kuršėnų miesto, miestelių ir kaimų gyventojai taip pat noriai lankosi bibliotekose vasaros metu, renkasi rekomenduojamas knygas. Bus skelbiamos aktyviausios bibliotekos, tai skatina darbuotojus pasirūpinti skaitymo populiarinimu.

Kaunas aplenkė. Nepasiduokim
„Skaitymo iššūkio“ populiarumas neabejotinas. Mėgstančiam skaityti atostogos labai tinkamas metas dar ir žaidime sudalyvauti. Šalyje jau užsiregistravo 5 900 dalyvių, – pranešė Šiaulių apskrities P. Višinskio viešosios bibliotekos informacijos specialistas Tomas Pauliuščenka. – Aktyviausi varžytuvėse Kauno skaitytojai – dalyvauja maždaug tūkstantis. Vilnius ir Šiauliai yra antroje vietoje – užsiregistravusių po 400. Beveik tūkstantis dalyvių jau įveikė užduotis. Populiariausia knyga – Rūtos Šepetys  „Tarp pilkų debesų“, įtaigiai, vaiko akimis papasakota sukrečianti istorija apie tremtį.“

Į viršų