Šiauliečiai kandidato į Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas Andriaus Mazuronio atsakymus į jų klausimus lydėjo aplodismentais. Kaip seniai bebuvo, į ketvirtadienį vykusį susitikimą Savivaldybėje susirinko didelis būrys miesto žmonių. Nors dauguma jų tikėjosi rasti visai kitą kandidatą, apie ką skelbė Savivaldybės tinklalapis, nusivylę neliko. Tik miesto meras „Šiaulių naujienoms“ sakė, kad A. Mazuronio kandidatūros miesto Tarybai neteiks – per vėlai pasiūlė. Nors apie 90 procentų jo atsakymų merui tiko.

Žino, ką veiktų
Prisistatydamas susirinkusiems miestiečiams 37 metų buvęs Seimo narys (dvi kadencijas) Andrius Mazuronis akcentavo savo šiaulietiškas šaknis – Šiauliuose gimė, augo, mokėsi, rado žmoną, turi uošvę. Dabartinėje Savivaldybę ištikusioje politinėje krizėje vadybos procesus mato nedogmatiškai ir netradiciškai bei mano, kad tai būtų naudinga miestui.  

A. Mazuronis įvardijo keturias sritis, kuriose tapęs administracijos direktoriumi imtųsi neatidėliotinų darbų.

Pirmoji – Savivaldybės administracijos restruktūrizacijos sėkmingas užbaigimas. Pastebėjo, kad iš keturių departamentų vadovų, trijų nėra, nesukomplektuotas personalas.

Antroji – investicinių projektų įgyvendinimas. Kandidatas žino, kad iki 2020 m. Šiauliuose turi būti įgyvendinta eilė projektų, populiariai pavadintų URBAN programa. Ne visi projektai yra tokios stadijos, kurios reikėtų, kad būtų. Jis imtųsi labai aiškaus kalendorinio grafiko sustatymo, nuolatinės kontrolės, apibrėžtų aiškią personalinę atsakomybę, neleistų slėptis už kolektyvinių sprendimų.

Trečioji – Šiaulių universiteto išlaikymo klausimas. Anot A. Mazuronio, šiandien signalai iš Vyriausybės yra aiškūs ir nedviprasmiški – turi likti ne daugiau kaip 5 universitetai. Jau įvardyta, kad Šiaulių universitetui gali grėsti permainos. Kandidatas įsitikinęs, kad Šiaulių miesto elitas, Savivaldybės, universiteto atstovai turėtų sudaryti darbo grupę ir parengti pasiūlymus, kurie padėtų pasiekti universitetui tų tikslų, kuriuos kelia Švietimo ir mokslo ministerija, bet neverčiant aukštosios mokyklos užsidaryti ar stipriai nukentėti.

Ketvirtoji – Savivaldybės valdomų įmonių funkcijų revizavimas, išlaidų efektyvumo tikrinimas, tikslų ir jų įgyvendinimo kelių peržiūrėjimas.

Klausimai netrikdė
Šiauliečiai kandidatui turėjo daug klausimų. Jo nesutrikdė ir aštrokai, ir kartais visai ne pagal jo kompetenciją klausinėję gyventojai.

– Ar lengva ranka pasirašytumėte ant pavaldinių parengtų raštų? Gauname iš Savivaldybės trafaretinius, neišsamius atsakymus.
– Niekada nepasirašinėju ant to, ko nesu skaitęs ar neišsinagrinėjęs.

– Savivaldybės įmonės gerai tvarkosi. Ar jūsų minėtas ketinimas jas revizuoti neslepia noro privatizuoti?
– Ne. Norisi, kad viešųjų paslaugų kainų dedamosios būtų pagrįstos ir efektyvios. Tam, kad galutiniai vartotojai nemokėtų už tai, už ką neturi. Savivaldybėse pasitaiko piktnaudžiavimų. Aš lygiai taip pat moku už vandenį ir kitus dalykus ir noriu mokėti tik už tai, už ką tikrai priklauso.

– Administracijos direktorius neturėtų būti susijęs su politika. Kokiai partijai atstovaujate?
– Čia stovėdamas neatstovauju jokiai partijai, tačiau šiandien esu Liberalų sąjūdžio narys. Jau minėjau miesto politikams, kad administracijos funkcijos yra politikos įgyvendinimas, o ne politikos formavimas. Mieste politika turi užsiimti meras ir Tarybos nariai. Administracijos darbuotojai darbe turi užsiimti darbu, o ne politikavimu.

– Kur šiuo metu dirbate?
– Šiuo metu niekur nedirbu. Iš tikrųjų turiu kontraktą po 3 savaičių darbui Briuselyje vienoje iš europinių institucijų. Bet esu pažadėjęs – dalyvausiu Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktoriaus rinkimuose, eisiu iki galo ir, jei būsiu paskirtas, atsisakysiu darbo Briuselyje, nors alga ten yra beveik trigubai didesnė.

– Esate bedarbis?
– Aš moku tris užsienio kalbas, baigiau inžinerinius mokslus universitete (VGTU), turiu tokį žinių ir patirties bagažą, kad tikiuosi, jog man niekada neteks niekur eiti ir prašinėti. Aš daug į save investuoju per gyvenimą. Manau, kad mokymasis – nesibaigiantis projektas. Niekada nebuvau išlaikytinis, niekada nėjau niekur su ištiesta ranka, bet visada jaučiau ir jausiu sentimentus Šiauliams. (Susirinkusieji atsakymą palydėjo aplodismentais.)

– Koks užkulisinis motyvas jus verčia atsisakyti geriau apmokamo darbo Briuselyje ir rinktis Šiaulių savivaldybę?
– Aš pragyvenau jau tą amžių, kai eidavau dirbti dėl pinigų. Kažkada taip buvo. Aš turėjau darbų, ženkliai geriau apmokamų nei Seime. Gal ir nepatikėsite manimi, bet aš tikiu, kad kada žmogus daro tai, ką mėgsta, negalvodamas apie pinigus, jų klausimas savaime išsisprendžia. Yra tokia sąvoka – galimybė save realizuoti. Įgyvendinti tas idėjas, kurių galbūt nepavyks daugiau niekada gyvenime. Suprantu, kad galbūt kažkam keistos ir nesuprantamos tokios sąvokos, bet jos tokios yra kai kurių žmonių gyvenime. Pinigai gali nebūti pirmoje vietoje. Tikėkite, netikėkite, meskite į mane akmenį, bet taip yra. Ar tikrai viską gyvenime darome tik dėl pinigų?

Iš salės pasigirsta atsakymai: „Dėl pinigų... Ir dėl sekso....“

– Ar nenusivilsite, jei žmonės nepadėkos?
– Žinau, kad taip būna. Valdžia pasidaro bloga jau kitą dieną po rinkimų. Tokia politikų kasdienybė.

– Ar prisiimsite asmeninę atsakomybę, jei jums nepavyks, projektai neatneš miestui naudos?
– Už visus priimamus savo sprendimus atsakau pats ir atsakomybės nebijau. Pirmas sprendimas – santuoka su žmona. Ši atsakomybė didžiausia ir man  apie tai kasdien primenama. Bet jei aš kažko nepadarau, atsistoju ir pasakau.  Aš nebijau pasakyti, kad aš suklydau, atsakomybę jaučiu ir prisiimu.

– Kokią muziką mėgstate?
– Muziką? Roką, dievinu Kostą Smoriginą ir bardus. Ir, žinoma, „Jonį“ klausau visada. (Pridūrė, pamatęs salėje sėdintį Tarybos narį ir „Jonio“ vadovą Pranciškų Trijonį, o salė ima juoktis ir ploti.)

– Šiaulių liberalai siekia išskaidyti „Busturą“ ir privatizuoti. Ar palaikysite Šiaulių liberalus?
– Aš palaikysiu sveikus, skaidrius, racionalius sprendimus. Nesakau, kad aš už šios įmonės privatizavimą.

– Jei jums lieps vykdyti nurodymą, su kuriuo nesutinkate, paklusite?
– Nepaklusau ir nepaklusiu. Nors esu nukentėjęs dėl tokios pozicijos. Visą laiką raginu tik dialogą, o ne karą, siūlau vienytis, o ne skirtis, raginu šnekėtis be emocijų, be išankstinių politinių įsitikinimų su visais. Ką Tarybos dauguma nuspręs, tą administracija įgyvendins be politikavimo.

Tarybai neteiks
Šiauliečiams viešai išsakius pagyrimus pretendentui, paklausėme miesto mero Artūro Visocko, ar teiks frakcijos „Už Šiaulius“ siūlomą A. Mazuronio kandidatūrą svarstyti miesto Tarybai.

Meras atsakė, kad iki vasario 2 d. vyksiančio posėdžio to padaryti nespės, nes teikiant reikia gauti STT pažymą apie kandidato asmenį, o tai užtrunka apie dvi savaites. Artėjantį Tarybos posėdį bus teikiamas sprendimo projektas paskirti administracijos direktoriumi mero siūlomą kandidatą Arną Ilgauską.

Jei Taryba nepritars, tai kitą posėdį galbūt meras teiks A. Mazuronio kandidatūrą? A. Visockas įsitikinęs, kad būtinai reikia patvirtinti direktorių jau vasario 2 d., nes nebegali tęstis tokia neapibrėžta situacija.

– Tai kam tada rengėte šį kandidato susitikimą su visuomene?
– Na, tai tiesiog geras asmeninis kontaktas, pabendravo su šiauliečiais, – atsakė miesto vadovas.

2017 01 21 07

A. Mazuronis, iš „Šiaulių naujienų“ sužinojęs, kad tą pačią dieną Seimo Pirmininkas jį paskyrė Privatizavimo komisijos nariu, nudžiugo ir pasakė, jog komisija renkasi tik kartą per du mėnesius, tad suderinti su darbu miesto Savivaldybėje, jei jį paskirtų administracijos direktoriumi, nebūtų sunku.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų