Joninės – svarbiausia lietuvių vasaros šventė, senovėje vadinta Rasos švente arba Kupolėmis. Ši vasaros šventė yra laikoma stebuklinga, nes iš pievų surinktos žolelės įgyja gydomųjų galių. Lietuviai su dainomis ir šokiais pasitinka ir iki pat paryčių švenčia. Pagrindiniai Joninių šventės akcentai – vaistažolių rinkimas, vainikų pynimas, prausimasis vandens telkiniuose ir per naktį degantys laužai. Nutarėme paklausti šiauliečių ir miesto svečių, kaip šiais metais jie ruošiasi  švęsti Jonines. Vieni respondentai teigė, jog dar nesuplanavo, ką veiks, kiti žada važiuoti į svečius pas giminaičius ar į kitus miestus. O dalis šiauliečių ir miesto svečių nusprendė dalyvauti Šiauliuose organizuojamuose renginiuose, tačiau buvo ir tokių, kurie žada likti namuose ir išvis nešvęsti.

Žydrūnas: „Nešvęsime“
– Nešvęsime, net negalvojome apie Jonines. Giminėje Jonų ir Janinų nėra, todėl ir nešvęsime. Nelabai važiuojame ir į koncertus, kurie vyksta Žaliūkių malūnininko sodyboje ar Rėkyvoje. Šios šventės tradicijų nesilaikome, paparčio žiedo neieškome. Džiaugiamės laisva darbo diena ir tiek. Pabūsime su šeima ir draugais.

Jolita: „Važiuosiu pasveikinti tetos Janinos“
– Turiu tetą Janiną, važiuosiu jos pasveikinti. Gal kur nors sode ar gamtoje išsikepsime šašlykų. Pabūsime ramiai šiais metais. Nedalyvaujame koncertuose, nes turime savo ūkį, norime praleisti laiką gamtoje. Tradicijų nesilaikome, nes neturime labai jaunų Jonų ar Janinų. Turime tik vyresnę tetą, bet ir ji taip aktyviai nebešvenčia. Jaunystėje šventėme labiau, dabar tegul jaunimas ieško paparčio žiedo, o mes jau suradome.

Leokadija: „Švęsiu su draugėmis“
– Dar nesugalvojau, bet tikriausiai šiais metais švęsiu su draugėmis. Aš esu iš Joniškio, nežinau kaip šiais metais Joniškyje bus švenčiamos Joninės. Kiekvienais metais vyksta koncertai, uždegami laužai. Tradicijų nelabai laikausi, paparčio žiedo neieškau, nueinu tik pasižiūrėti renginio. Tikiuosi, kad bus smagu.

Renatas: „Tikriausiai namie“
– Tikriausiai namie, prie Šiaulių besikuriančiame naujame kaime. Kol kas tradicijų nelabai laikomės, nuvažiuosime pasveikinti mamos. Bandysime suburti kaimynus, gal įvesime kokią nors tradiciją, užkursime laužą. Jonų ar Janinų kaime nėra. Jei mieste vyks kažkas įdomaus, nueisime pasižiūrėti. Dar nieko neplanavome, net nežiūrėjome, kas vyks.

Dalia: „Važiuosiu į Zarasus“
– Šiais metais Jonines švęsiu su draugais prie ežero. Važiuosiu į Zarasus, nes ten turime gyvenantį Joną. Švęsime jo sodyboje.

Virginija: „Koncertuosiu Rėkyvoje“
– Per Jonines koncertuosiu Rėkyvoje – bus darbingas savaitgalis. Kolektyve turime kelias Janinas. Joninių šventė Rėkyvoje yra puiki, išlaikomos tradicijos. Puiku, jei miestas organizuoja, o man džiugu, jei dalyvauju. Aš galvoju, kad savo paparčio žiedą jau suradau – aš jį puoselėju, laiku palaistau, neleidžiu nudžiūti, patręšiu. Joninių labai laukiu, nes paparčio žiedas yra labai mielas širdžiai, tik gaila, kad pradės trumpėti dienos.

Virginijus: „Dar nenusprendžiau“
– Dar negaliu pasakyti, nenusprendžiau. Esu iš Akmenės rajono, ten kiekvienais metais vyksta koncertai, pats dalyvauju su savo šeima. Pagerbiame kaimynus Jonus. Mano tėtis buvo Jonas, todėl nuvažiuojame į kapines ir uždegame jam žvakutę, taip prisimename jį.

Stasė: „Dar nieko neplanavome“
– Nežinau, dar nieko neplanavome. Daugiausiai švenčiame šeimos rate. Man tai yra labiau šventė nei laisva darbo diena. Turiu seserį Janiną, sūnaus antrasis vardas yra Jonas. Visi sueiname ir kartu pavakarojame. Esu kilusi iš Joniškio, o ten Joninių tradicijos – laužai. Į koncertus šiais metais neisime, anksčiau eidavome.

Ausma: „Eisiu į Žaliūkių malūnininko sodybą“
– Jonines kasmet švęsdavome su folkloro ansambliu, bet šiais metais nepavyks. Turbūt su šeima ir draugais eisiu į Žaliūkių malūnininko sodyboje vyksiantį renginį. Kiekvienais metais laikomės šios šventės tradicijas. Šeimoje neturime nei Jonų, nei Janinų, bet dalyvaujame folkloro ansamblyje, todėl švenčiame.

Raminta: „Švenčiu prie laužo“
– Švenčiu prie laužo su šeima ir draugais. Nors mūsų šeimoje yra ir Jonų, ir Janinų, bet tradicijų   nesilaikome. Nelabai ypatingai ir švenčiame.

Rasa: „Su architektais važiuosime į Trakus“
– Jonines švęsime nuostabiai. Su architektais važiuosime į Trakus, bus renginys architektams, užsiregistravo net 300 dalyvių. Tarp jų turėtų būti apie 30 Jonų.

Dina: „Dar nesuplanavau“
– Tiesiog dar nesuplanavau. Mano sūnaus antrasis vardas yra Jonas, kartais važiuojame pas tėvus į kaimą. Taip pat sūnaus vestuvės vyko per Jonines. Tą dieną yra labai daug progų. Iš anksto visko neplanuojame. Jei švenčiame kaime, kepame šašlykus, jei renginyje – tada laikomės tradicijų.

Į viršų