Šią savaitę Lietuvoje buvo minima Saugaus eismo diena. Pagrindinis jos tikslas – nė vieno nukentėjusio eismo dalyvio šalies keliuose.  Šiai dienai paminėti policija, visuomeninės organizacijos organizuoja įvairius renginius: konferencijas, konkursus, susitikimus su visuomene visoje Lietuvoje. Saugaus eismo dienos proga šį savaitgalį Šiauliuose bus vykdomi reidai keliuose, kurių metu policijos pareigūnai matuos automobilių greitį. Anot saugaus eismo sergėtojų, saugumą ir taiką keliuose galima sukurti tik bendromis pastangomis, todėl kelių eismo taisyklių laikymasis, tolerancija ir pagarba vienas kitam turi lydėti kiekvieną, esantį kelyje.

Indrė: „Mūsų visų saugumas yra mūsų visų rankose“
– Manau, kad šiauliečiai yra tokie pat, kaip ir visi kiti Lietuvos Respublikos gyventojai, kurie šiek tiek laikosi kelių eismo taisyklių, o kartais jų ir nesilaiko. Pati esu vairuotoja ir visuomet stengiuosi važiuoti tvarkingai, kreipdama dėmesį ir į pėsčiuosius, nes mūsų visų saugumas yra mūsų visų rankose.

Zigmas: „Drausminti reikėtų pėsčiuosius“
– Taip, laikosi. Esu susidūręs ir su nemandagiais vairuotojais, bet dauguma jų moka gerai važiuoti. Manau, jog labiau drausminti reikėtų pėsčiuosius, kurie dažnai eina net ir degant raudonam šviesoforo signalui. Didelė problema yra prie Dvaro turgavietės, kur pėstieji nekantriai stovi ir neišlaukę savo eilės skuba per perėją. Nors yra ir kameros toje vietoje, praėjusiais metais pėsčiuosius bandė drausminti policijos pareigūnai, tačiau viskas tam kartui. Pats laikausi kelių eismo taisyklių. Jau greičio nemėgstu, nes amžius ne tas. Vairuoju daugiau nei 30 metų, todėl praktikos kelyje tikrai turiu.

Algimantas: „Visi laikosi taisyklių“
– Manau, jog visi laikosi taisyklių. Pats esu vairuotojas ir kol kas važiuoju be nuobaudų, nesu turėjęs rimtų avarijų. Netrukdo man kelyje ir pėstieji. Dar nebuvo pasitaikę, jog pėstieji eitų ne per perėją, kai aš važiuoju. Gal visi žmonės tapo supratingesni arba chuliganų paprasčiausiai nepastebiu, nes jų mano kelyje nepasitaiko.

Arūnas: „Dabar šiauliečiai mandagesni kelyje“
– Aš visada laikausi kelių eismo taisyklių ir retai atkreipiu dėmesį į kitus: kaip važiuoja, kaip vaikšto. Esu ne šiaulietis, bet manau, jog dabar šiauliečiai mandagesni kelyje, nors anksčiau taip nebuvo. Manau, jog visi turime būti atsakingi kelyje ir laikantis kelių eismo taisyklių važinėti ne tik, kai organizuojamas reidas, bet kiekvieną dieną.

Aneta: „Saugaus eismo taisyklių nesilaiko vaikai ir dviratininkai“
– Aš pati esu vairuotoja, todėl stengiuosi laikytis saugaus eismo taisyklių kelyje. Gal ir būna atvejų, kai nepastebiu kokio nors ženklo, tačiau dažniausiai vairuoju tvarkingai ir atsakingai. Pastebiu, jog dažnai nesilaiko saugaus eismo taisyklių dviratininkai ir vaikai, kurie net nepasižiūrėję pjauna per perėją. Tėvai, matyt, vaikų nemoko, jog važiuojant per perėją reikia nulipti nuo dviračio bei apsižvalgyti, ar kelyje nieko nėra.

Vacys: „Pažeidėjų kelyje yra, tačiau dabar vairuotojai atsakingesni“
– Žinoma, kad laikosi saugaus eismo taisyklių, bent jau aš tai tikrai laikausi, nes esu vairuotojas. Nors kelyje pasitaiko visko. Tikriausiai Šiauliai ne išimtis, todėl ir mūsų mieste pasitaiko pažeidėjų. Tačiau nusižengia nebūtinai tik vairuotojai, nes kartais neatsakingai pasielgia ir pėstieji. Tačiau bendra situacija kelyje gerėja, nes manau, jog žmonės tampa atsakingesni.

Šiaulietis: „Blogiausiai vairuoja moterys“
– Esu labai nesaugus eidamas per perėjas, jei matau, kad keliu važiuoja moteris. Ne kartą esu matęs, kai už vairo sėdi moteris, jos dantyse cigaretė ir ji net nesiruošia sustoti prie perėjos. Nepraleidžia moterys ne tik garbaus amžiaus žmonių, bet ir mažų vaikų. Todėl perėjose jaučiuosi nesaugus. Pats buvau daug metų vairuotojas, tačiau dabar jaučiu, jog suprastėjo reakcija, todėl nutariau nebevairuoti ir pardaviau automobilį.

Lionė: „Vairuotojai nenoriai praleidžia pėsčiuosius“
– Nesilaiko. Mes gyvename netoli Šiaulių kultūros centro ir ten yra viena perėja, o kita netoli parko, tai norint pereiti per gatvę, reikia ilgai ir nuobodžiai laukti. Vairuotojai nenori praleisti pėsčiųjų, todėl manau, jog jiems kelyje kultūros tikrai trūksta. Kita problema, kad nemoka vairuotojai tvarkingai parkuotis. Toje pačioje Aušros alėjoje tarp dviejų perėjų yra ir automobilių stovėjimo aikštelė, tai arba vairuotojai pasistato automobilius taip, kad trukdo kelyje važiuojančioms mašinoms, arba užvažiuoja ant šaligatvio, kad nebelieka vietos net pėstiesiems praeiti. Gaila, kad policija nemato šių pažeidimų.

Reda: „Tolerancijos trūksta miesto autobusų vairuotojams“
– Dažniausiai nesilaiko kelių eismo taisyklių. O ypač tolerancijos trūksta miesto autobusų vairuotojams, kurie Tilžės ir Vilniaus gatvių sankryžoje važiuoja net ir degant raudonam šviesoforui. Aš pati esu vairuotoja, todėl stengiuosi laikytis saugaus eismo taisyklių kelyje ne tik vairuodama automobilį, bet ir tada, kai einu pėsčia. Pastebiu, jog yra vairuotojų džentelmenų, kurie kelyje praleidžia moteris, pristabdo tose kelio vietose, kur sunku išvažiuoti, tai važiuojančias moteris praleidžia. Tačiau Šiauliuose, kaip ir visur, yra visokių vairuotojų.

Asta: „Lietuvoje vairuoja tvarkingiau nei Italijoje“
– Aš visada laikausi kelių eismo taisyklių, nes myliu pėsčiuosius, visada juos praleidžiu ir niekada nevažiuoju greičiau, negu galima, atsižvelgiu į kelio ženklus, nors greitį taip pat labai mėgstu. Džiaugiuosi, jog Lietuvoje dauguma vairuotojų laikosi kelių eismo taisyklių. Neseniai buvau išvykusi atostogauti į Italiją, tai galiu palyginti: ten niekas nesilaiko taisyklių ir važiuoja kas ir kaip nori. Mūsų vairuotojai tikrai gerai važiuoja.

Lyda ir Stasys: „Jaunimas nesilaiko taisyklių“
–  Mano vyras yra senas vairuotojas, tai jis visada važiuoja tvarkingai, laikosi taisyklių ir neturi jokių nuobaudų. Manau, kad ir kiti šiauliečiai taip pat gerai vairuoja, ir bent jau stengiasi tų taisyklių laikytis.

– Yra ir negerų vairuotojų. Ypač kelyje nesilaiko taisyklių jaunimas, kuris ir pamatęs ženklą 60 km/val., o važiuoja 90 km/val. Pėstieji dažniausiai laikosi kelių eismo taisyklių. Aš jau vairuoju 59 metus ir neseniai pasikeičiau teises ir per tiek metų neturėjau nuobaudų, nes tvarkingai važiuoju.

Alvyra: „Kai kurie vairuotojai nepraleidžia pėsčiųjų“
– Pati nesu vairuotoja, tai negaliu pasakyti, ar šiauliečiai vairuotojai laikosi kelių eismo taisyklių, tačiau kaip pėsčiasis kelių eismo dalyvis matau, jog kai kurie vairuotojai nepraleidžia pėsčiųjų. Yra ir labai mandagių, ir geranoriškų vairuotojų, kurie net pamoja ranka ir taip ragina pereiti kelią. Tačiau visur visko pasitaiko.

Į viršų